Massmedia - Irland
2 av 3 irländare har tillgång till internet(2011), och det går 109 mobiltelefonabonnemang per 100 människor(2009) - att jämföra med Sveriges 9 av 10 internetanvändare och 123 abonnemang samma år. De flesta TV-kanaler är statliga, men det finns inte så många av dem. Ett antal radiokanaler finns, både statliga och privata. RTI, det statliga bolaget, är oberoende i sina övervakningar(eller ska vara, även om det är omöjligt att vara fullständigt objektiv). Tidningarna är visserligen små i sin utsträckning, men existerar, främst i storstäderna. Tidningarna är både brittiska och irländska. Källa: Landguiden
Detta låter som ungefär vad som krävs för att kommunikationen i landet ska fungera som övervakare. Övervakning från utlandet finns(brittiska TV-kanaler som många har tillgång till och tidningar) vilket gör att man inte bara får se nyheter inifrån utan även hur det ser ut utifrån landet. Ett oberoende TV- och radiobolag finns, som kan se över politiken, rättssystemet och allt annat värt att övervaka utan att bli alldeles för subjektivt. Kort sagt, det finns en nästintill garanterad möjlighet(åtminstone teoretiskt) för den som vill ta reda på vad det är som pågår i världen eller på Irland. För att fortsätta så går jag vidare till media i stort, och här följer en diskussion om vinklingar och hur offentliggjorda saker uppfattas.
Massmedia krävs i stort sett bara för övervakning, och då främst av personer med makt eller inflytande. Detta gör det viktigt att det finns olika synvinklar på samma nyhet, och för att det ska finnas krävs mångfald. I teorin bör detta vara möjligt på Irland även om intrycket jag har fått av landet under de senaste veckorna är att befolkningen bor lite som under en sten, men om alla bor under samma sten(vilket jag får intrycket av nu då jag fördjupar mig i median, vilket betyder att folket inte alls är så passiva som jag tidigare trott) bör det ju inte heller vara något problem då man ändå får ta del av saker som händer.
För att återgå till mångfalden och synvinklar, så tror jag inte bara att det är viktigt med objektivitet, utan även subjektivitet i viss grad. För att det ska fungera krävs det då att det finns två totalt olika synvinklar på samma händelse(till exempel en katolsk och en ateistisk, eller en liberal och en konservativ synvinkel), och dessutom att åhöraren tar del av båda. På detta sätt får man syn på nackdelar i ett förslag eller en nyhet man kanske inte skulle fått annars, då "fiender" eller motsatser ofta försöker framhäva det negativa i motståndarnas framställning. Till exempel är det för katoliker kanske naturligt med ett abortförbud, men totalt fel i människorättsaktivisters ögon.
Tar man då del av båda parters debatter får man, visst, två ganska subjektiva inställningar till samma nyhet i median, men detta gör det möjligt att skapa en EGEN bild av vad som hänt. För att exemplifiera så skulle man kunna mata sig full av information som ska vara objektiv, men skapar man sig verkligen en egen bild då? Svaret är förmodligen nej, vad som händer då är antagligen att man tar faktan på orden och får en helt färdig bild i huvudet utan möjlighet att förändra den.
Något som krävs för människor är då en förmåga att inte tro på allt, utan att faktiskt vara kritisk till det man hör från båda parter. Utan den förmågan kan man lätt tro på den ena subjektivt beskrivna händelsen, vilket skulle göra mer skada än att få i sig en objektiv bild av en nyhet(vilket såklart inte är fel eftersom den objektiva bilden i viss mån visar verkligheten)
Ta mig inte på fullt allvar nu, detta är bara en teori som bara skulle fungera i verkligheten om man alltid hade tillgång till två motsatsers synvinkel på samma nyhet, vilket nog aldrig är fullt möjligt. Men det jag försöker säga är att även om median försöker vara objektiv gör den ändå att vi FÅR en bild istället för att kunna SKAPA oss en bild. Detta går, enligt mig, rakt emot allt vi har fått lära oss om att vara kritiska och skapa egna uppfattningar. Det är trots allt median som har makten över vad som publiceras, och det som publiceras är det vi människor får se.