Human rights for everybody, there is no difference.
England är som jag tidigare skrivit väldigt noggranna med att de mänskliga rättigheterna ska följas och har många lagar och regelverk för att detta ska uppnås. Ändå finns områden som behöver förbättras. [1]
Landet är som jag tidigare skrivit ett av de länder i världen med högst levnadsstandard, ändå är det delar av befolkningen som inte ens har råd att äta frukost. Det är faktiskt så att hälften av alla barn i England lever i fattigdom[2]. Men vad beror detta egentligen på? Hur kan det bli så otroligt stora samhällsklyftor? Det är svårt att tro att segregation, rasism och diskriminering inte är en del i det hela. Som jag skrivit tidigare bildar segregation ett väldigt utanförskap som leder till arbetslöshet genom t.ex. kommunikativa problem (t.ex. kultur och språkskillnader). Dessa 3 (segregation, rasism eoch diskriminering) hör ihop. Rasism och diskriminering är en del i att denna segregation skapas.
Men vilka grupper är det då som utsätts för detta och varför?
Trots flera lagar mot diskriminering och ett mål att 7% av polis- och fängelsepersonal ska bestå av individer från minoritetsgrupper blir flera grupper fortfarande utsatta. Muslimer har sedan flera bombdåd blivit ”beskyllda” och i vissa extrema fall har övergrepp förekommit. EU kommissionen mot rasism och intolerans hävdar i en gammal rapport från 2005 att just muslimerna blivit onödigt hårt drabbade av de terroristbekämpningslagar som trädde i kraft då och ger brittiska myndigheter vissa behörigheter.[3] Detta är ju väldigt intressant, då det visar att det inte bara är befolkningen som ”diskriminerar” i detta fall, utan även regeringen visar att det är OK att skylla på en viss minoritet.
En annan grupp som runt om i Europa alltid blivit utsatta för diskriminering är romerna. I Storbritannien bor det ungefär 300 000 romer, och cirka 100 000 av dessa har ingen fast boplats. EU:s kommission över rasism och intolerans oroar sig även över denna minoritetsgrupp. Framförallt över deras begränsade tillgång till offentliga platser, utbildning, arbete och sjukvård.[4] Och ja, segregationen visar sig igen. Denna gång ur en rasistisk synvinkel. Det är en grov överträdelse över de mänskliga rättigheterna att ge en viss folkgrupp begränsningar som dessa.
Vad gör England för att förbättra detta då?
Religionskunskap finns som ämne i Storbritannien, men föräldrarna har rätt att låta deras barn komma ifrån detta ämne. Därför har ett annat ämne formats. Detta ämne är obligatoriskt för alla skolelever i åldern 11-16 år. Ämnet heter ”Citizenship” och finns till för att göra alla medvetna om de olika folk- och minoritetsgrupperna i landet, för att bidra till den kulturella mångfalden och även att lära ut om det brittiska sociala, kulturella och politiska arvet. [5]
Det finns även, som jag skrivit tidigare, flera lagar utformade för att döda diskrimineringen och rasismen i landet.
[1]http://www.manskligarattigheter.se/dm3/file_archive/080314/cdd85c2bafe846e83c27bb8a33b70bcf/Storbritannien.pdf
[3]http://www.manskligarattigheter.se/dm3/file_archive/080314/cdd85c2bafe846e83c27bb8a33b70bcf/Storbritannien.pdf