Massmedias roll i en demokrati (Belgien)
Massmedias roll
Belgien är ett av de landen i världen med lägst antal tidningsläsare enligt NE och Landguiden. Däremot så har ca 95 % av befolkningen kabel-TV. Vidare hävdar NE att landets befolkning är mer intresserade av nyheter från omvärlden än från andra regioner i det egna landet. Landets uppdelning syns även här i form av att massmedierna är uppdelade efter språkområdena. Detta leder till att ingen Tv-kanal eller tidning är rikstäckande. [1] [2]
En del av problematiken kring massmedier är de oftast inte genomgår samma kritiska granskning som många andra av våra informationskällor gör. Media innehåller i de flesta fall politisk propaganda eller handlar i intresse för aktörerna bakom massmediet. De är intresserade av att tjäna pengar på samma sätt som andra företag.
Vi litar ofta på att massmedia ska kritiskt granska företag, organisationer, staten och liknande och sedan ge oss fakta; en bild av verkligheten. Problemet är att denna bild är lika vinklad som annat i vår vardag. Reportage är färgade av skribenternas och producenternas åsikter och fakta genomgår en urvalsprocess där för- och nackdelar vägs mot varandra innan det kommer med. Vidare så är allt inte 100 % sant av det som tas upp. Fakta kan även plockas isär och sedan monteras ihop på ett sådant sett att inte hela bilden visas. [3]
Massmedier har ett stort inflytande i vår vardag. De bestämmer till stor del vilka frågor som vi kommer engagera oss i, ger oss intryck från omvärlden och andra länder samt bidrar med argument och åsikter som vi tar ställning till och bygger vidare på. Med andra ord har massmedia ett enormt stort utrymme att påverka oss.
Oftast vet vi inte vem aktören bakom mediet är. Samma bolag kan driva både tidningar och Tv-kanaler och det kan leda till att tittaren tror att det är två källor som överensstämmer med varandra och att informationen därför är sann, när det egentligen rör sig om en och samma källa.
Att kritiskt ta till sig allt som syns i media utan att reflektera över åsikter, syften och värderingar bakom kan därmed ge en skev bild av verkligheten. Att enbart ta del av ett perspektiv i olika sakfrågor kan leda till en snäv och ibland falsk verklighetsuppfattning.
Enligt Landguiden och NE har de flesta tidningar i Belgien tydliga, politiska åsikter [4] [5]. Som människa väljer man ofta att enbart ta till sig information som bekräftar ens tidigare åsikt vilket gör det extra problematiskt att Belgien inte har något rikstäckande massmedia. Invånarna utsetts troligen för daglig propaganda som bekräftar och formar deras åsikter samtidigt som de är helt ovissa om vad visas i andra språkområdens informationsflöden. Det är möjligt att detta är en bidragande faktor till att befolkningen har så skilda åsikter eftersom att de utsätts för och tar del av separata kommunikationskanaler där innehållet med största sannolikhet visar olika bilder av världen.
På ett sätt kan därmed det låga antalet tidningsläsare ses som positivt då det är en informationskanal mindre att sprida propaganda i. Samtidigt är det självklart negativt just för att ett flöde försvinner och därmed chansen att ta upp aktuella ämnen, konflikter och liknande. Dessutom gör det att TV: n får en ganska så ohotad position när det kommer till att sprida information vilket kan leda till att helhetsbilden bli mer onyanserad och att det är lättare att propagera i en fråga.
Massmedias roll i en demokrati är viktig. Det är ett sätt för oss att ta del av sådant som händer i världen och tjänar många gånger sitt syfte att lyfta aktuella händelser och diskussioner och kritiskt granska vårt samhälle. Men detta blinda förtroende som vi ofta visar är problematiskt.
Med tanke på hur många informationskällor som vi utsätts för dagligen så skulle det vara svårt att kritiskt försöka granska varenda en, men vad vi däremot borde göra är att försöka ta del av andras syn på saken, speciellt i större sakfrågor, för att därmed få en mer nyanserad bild. Vi bör även släppa illusionen om att det som sägs i media = sanningen. På så sätt tar vi tillbaka lite av massmedias oerhörda makt.
[3] Medialized: Nothing but the truth, av Johan Romin, Erik Sandström, översättning: Marie Lidgren, 2011