Gr8 Brittan
Historia
Storbritanniens historia innehåller mycket krig och området har under tidernas förlopp varit en stark makt i världen. I början av 1700-talet bildade England, Skottland och Wales en union- Storbritannien. På 1800-talet blev även Irland en del av unionen. Det var i denna union som den industriella revolutionen fick fotfäste och landets ekonomi förbättrades enormt.
Kolonialiseringen tog sin början på 1800-talet och Storbritannien vidgade sitt imperium över flera kontinenter, här är en karta av världen under den tiden.
De rödmarkerade områdena är delar av Storbritanniens imperium.
Detta imperium splittrades dock under tidigt 1900-tal när världskrig härjade, man började då avkolonialisera kontinenterna. England var även ett av de länder som byggde upp FN (förenta nationerna) efter andra världskrigets slut.
Irland har under lång tid varit konfliktdrabbat, motsättningar mellan protestanter och katoliker och även politiska, sociala och ekonomiska konflikter gjorde att landet år 1922 delades. Den södra delen blev "Irland"- ett självständigt land, medan Nordirland fortsatte som en del av unionen. Nordirland styrdes av protestanter som diskriminerade den katolska befolkningen. På 60-talet krävde fredliga medborgare att alla individer skulle ha samma rättigheter även om de hade olika åsikter eller tro, detta skapade en enorm konflikt mellan de som ville ha ett enat Irland, och protestanterna som ville fortsätta vara en del av unionen. Mellan 1966 och 2008 dödades ungefär 3700 människor på grund av denna konflikt och till slut fick Nordirland år 1998 begränsat självstyre. Dock har det inte varit helt oproblematiskt i området efter det, men efter att en ny provinsregering tillsattes år 2007 har läget varit stabilt.
Dessa händelser är viktiga för hur landet ser ut idag och hur det påverkat världen. Konsekvenserna av kolonialismen är att ett flertal länder talar Engelska som modersmål, det blev även flera inbördeskrig och andra krissituationer efter avkolonialiseringen på grund av att länderna inte kunde hantera självständigheten efter att ha blivit kontrollerade i många år.
England var ju ett "vinnande" land i världskrigen, och de var som sagt även ett av länderna som skapade FN. Detta gör att de har vetorätt i FN:s säkerhetsråd och är även en av de 5 permanenta medlemmarna i rådet. Att de har vetorätt innebär att de kan bestämma huruvida ett ärende ska hanteras. Dessa 5 länder kan t.ex. lägga in ett veto om de inte vill att FN ska gå in i ett land. Ett exempel på detta är just nu hur Ryssland lagt in sin vetorätt kring Syrien.
Ekonomi
Den industriella revolutionen var startskottet för en av världens största ekonomier. Storbritannien är idag en av grundarna till organisationen G8. Detta står för "Group of 8" och består av Kanada, Frankrike, Italien, Tyskland, Japan, Ryssland, Storbritannien och USA- världens rikaste länder. Dessa samlas en gång om året där de diskuterar politiska och ekonomiska frågeställningar.
1% av Storbritanniens befolkning arbetar med ett högt avancerat jordbruk, som producerar hela 60% av det landet behöver i jordbruksväg. Landet var som sagt ett av de ledande i världen när det gällde industri, men idag är det framförallt oljeindustri som fortgår, även om man måste importera oljan. Under senare år har även turism, försäkringsbolag och finansbolag tagit över marknaden.
London är en viktig stad för världens ekonomi och här sker fler finansiella transaktioner än i någon annan stad. Därför blev landet hårt drabbat av den globala finanskrisen 2008-2009 och återhämtar sig än idag från denna.
Politik
England är en monarki och även känt för sitt kungahus, många skandaler och annat har under åren skakat om landet. Dock är kungafamiljen, precis som i Sverige, mer en turistattraktion än något annat, familjen har inte mer politiska rättigheter än vanliga medborgare. Den verkliga makten sitter hos stadsministern David Cameron och parlamentet. Landet har ett av världens äldsta parlament och idag domineras politiken av arbetarpartiet Labour och det konservativa partiet Tory. Sedan finns det flera småpartiet som har platser i parlamentet.
Landet har stort inflytande i nationell politik, dels är de ju en av de 5 permanenta partierna i FN:s säkerhets råd, och även ett av länderna i G8. De har även en betydande plats i EU (europeiska unionen) och NATO (North Atlantic Treaty Organization, en försvars allians). Detta ger, som ni antagligen förstår, landet stort inflytande kring världsliga frågor.
Socialt
Kolonialismen har bidragit till att landet blivit mångkulturellt genom att invandrare kommer från de forna kolonierna. Arbetslösheten i Storbritannien är låg (även om den höjts på senare år efter börskraschen) och levnadsstandarden är en av världens högsta. Dock präglas landet av tydliga klasskillnader och segregation. Det förstnämnda beror till stor del av när och hur landet industrialiserades. Arbetarklassen växte under denna tid fram och fackföreningar bildades, trade unions. Dessa utgick från de skickligaste arbetarna och hantverkarna. Först senare kom de icke utbildades fackföreningar, the general unions. Dessa finns kvar än idag. Fackföreningarnas roll blev sedan mindre och när landet drastiskt förändrades på 1970 talet blev en stor grupp, framförallt lågutbildade, arbetslösa. Och detta sitter kvar än idag, det är en stor del i att klassamhället ser ut som det gör.
Religion
Som jag skrivit tidigare om Nordirland konflikten har religionen i Storbritannien spelat stor roll- konflikter och stridigheter som orsakats av olika tro. Det finns många olika religioner och samfund i Storbritannien, vilket inte är märkvärdigt med tanke på att landet är väldigt mångkulturellt. I unionen finns det två nationella kyrkor, den anglikanska Church of England och den presbyterianska Church of Scotland. Precis som i många andra västerländska länder har dock Storbritannien blivit allt mer sekulariserat under de senaste decennierna.
http://www.globalis.se/Laender/Storbritannien
http://www.sakerhetspolitik.se/Globala-sidor/Ordlista/V/Veto/
http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Nordirland
http://sv.wikipedia.org/wiki/Irlands_historia
http://www.globalis.se/Laender/Grupperingar-av
http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Storbritannien/Religion