USA hardfacts - Cornelia
Historia: Den européiska inblandningen i USA’s historia började på slutet av 1400-talet då Columbus i jakt på en snabbare väg till Indien av misstag råkade upptäcka Amerika[1]. Trots att han besökte kontinenten hela fyra gånger så gick det aldrig upp för honom att det inte var Indien han upptäckt, och med denna fasta övertygelse så namngavs ursprungsbefolkningen ”indianer”, vilka senare nästan utrotades i den hänsynslösa kolonisering som ägde rum i början av 1500-talet av framförallt Storbritannien. År 1776 blev Amerika självständigt, under namnet Förenta Staterna, från Storbritannien och upphovsmannen George Washington blev landets första president[2]. 1861 är även det ett viktigt årtal att nämna eftersom att det var då inbördeskriget mellan nord- och sydstaterna i USA bröt ut, som år 1865 ledde till sydstaternas kapitulation med avskaffandet av slaveri som följd. Det fyra år långa kriget gjorde att vapenteknik och krigsstrategi utvecklades som senare stärkte USA’s rykte som krigsmakt[3].
(Klicka på bilden för större format)
Politik: USA är en federal republik, som betyder att varje delstat har stor frihet vad det gäller b.la lagstiftning. Presidenten är både regeringschef och överbefälhavare[4] och för närvarande innehas posten av Barack Obama – landets första svarta president. Han representerar Demokraterna, som är ett av de två stora partierna, och kan sägas bedriva en liberal-konservativ politik. Det andra partiet heter Republikanerna och bedriver en konservativ politik[5]. USA har ett tvåkammarsystem som består av senaten och representanthuset. Dessa två utgör kongressen, som är den lagstiftande makten i USA. Presidenten är den verkställande makten och högsta domstolen är den dömande makten[6].
Ekonomi: USA anses fortfarande vara en av världens största ekonomier trots finanskraschen år 2008 som drabbade landet hårt. För närvarande håller man på att återhämta sig, men det går trögt och arbetslösheten är hög (närmare 10%). USA har alltid präglats av en fri handel med väldigt liten inblandning från statens håll, vilket gör att förslag från Obamas sida som att t.ex. höja skatterna för att stimulera ekonomin, tas emot negativt[7]. Servicesektorn står för största delen av landets BNP, följt av industrin och gruvdriften. Högteknologi är deras främsta export.
Socialt: Trots att USA är ett av världens rikaste länder så är klasskillnaderna markanta. Svarta och latinos är överrepresenterade bland den fattiga delen av befolkningen, och stor del av invånarna saknar socialt skyddsnät i form av bl.a sjukförsäkring. Immigrationen fortsätter att öka samtidigt som arbetslösheten stiger[8].
Religion: ”In god we trust” – är USA’s officiella motto, vilket är ganska talande med tanke på att bara ca 15% av landets invånare är icke-troende. Den i särklass största religionen i USA är kristendomen, och ungefär 51% av befolkningen är protestanter medan ca 24% är katoliker[9]. Att religionen har fått en så stor del i det Amerikanska samhället kan kanske förklaras med att när människor immigrerade så var utsikten till religionsfrihet en av de drivande orsakerna.