allaround.blogg.se

FRANKRIKE "hardfacts" - Sofia

Publicerad 2013-09-29 22:50:03 i Frankrike,

 

Landet Frankrike hittar vi i Västeuropa. Förutom fastlandet så finns det även 5 utomeuropeiska departement runt om i världens som ägs och har blivit koloniserade av Frankrike.Kolonierna som fortfarande ägs av Frankrike är följande: Franska Guyana som gränsar mot Brasilien, ögruppen Guadeloupe och ön Martinique i Västindien samt öarna Réunion och Mayotte som ligger öster om Madagaskar. Eftersom att öarna ägs av Republiken Frankrike utgör de därför en del av EU trotts att dem platsmässigt inte ligger i Europa.

 

Historia:

Frankrike har utmärkts av landets inre motsättningar och dess konflikter med sina grannländer, främst av Storbritannien och Tyskland. Även Frankrikes inre konflikter och politiska omvälvningar har haft mycket stor inverkan på resten av världen.                              

Den franska politiken har genom historien regioner stått mot regioner, religion mot religion, kyrka mot stat, kungar mot påvar, individer mot stad, landsbygd mot stad.Det sägs att alla fransmän älskar sitt land men samtidigt anklagar de andra landsmän för att inte göra det.

Politiskt system:

Landet är ett halvpresidentiellt styre vilket är en blandning av att ha en president och ett parlamentariskt styre.  Det går ut på att Presidententen är statschef och har därför i uppgift att utnämna och sparka folk i regeringen.  Parlamentet är sedan uppdelat i två kammare, den indirekt valda senaten och den direkt valda nationalförsamlingen. Av dessa två har nationalförsamlingen stört makt då den kan avsätta regeringen genom misstroendeomröstning och har avgörande röst i fråga om lagstiftning.Det politiska domineras av ett höger och ett vänsterblock. Det finns ett stort parti i vartdera block.                                                                                                                                                                         I Frankrike hålls presidentval var 5 år och enligt en Fransk lag som tillkom 2008 får inte samma president sitta mer än två mandatperioder efter varandra (10 år i rad). 

Sociala förhållanden:

Diskriminering på grund av kön eller sexuell läggning är förbjuden i Frankrike.Efter valet 2012 var drygt en fjärdedel av ledamöterna i nationalförsamlingen kvinnor, vilket är ett rekord för landet. Den nyvalda vänsterregeringen var den första där hälften av ministrarna var av det kvinnliga könet.

De homosexuella kan ingå registrerade partnerskap men har inte rätt att gifta sig enligt franska lag. Vänsterregeringen som tillträddes i Frankrike har dock aviserat att könsneutral äktenskapslagstiftning kan bli aktuellt inom en snar framtid.

I Frankrike har den ökade brottsligheten varit en fråga som länge ståt i fokus. 2007 kom det en lag som gör att ungdomar över 16 år kan straffas lika hårt som en vuxen. 2003 ändrades även lagstadgan för arbetslöshetsersättningen från 30 månader till 23 och pensions ålder som sedan 1980-talet varit 60 år blev något längre nämligen 62 år.

Massmedia:

I Frankrike så råder de lång traditon av pressfrihet som år 1881 blev till lag efter franska revolutionen som utspelades år 1789 och förstärkte vanliga människor.Den franska revolutionen tillkom när den föråldrade samhällsstrukturen bågnade.Förvirring och oordning skapades vilket banade väg för den franska revolutionen.Vilket är det samlade namnet för händelserna från 1789 -1799 då landets sociala, juridiska, politiska och religiösa struktur förändrades på ett storslaget sätt. Revolutionens ideal om frihet, jämlikhet och broderskap skulle för lång tid påverka politiken inte bara i Frankrike utan även runt om i hela världen. I dagens Frankrike finns det ett stort sortiment av dagstidningar. De har med åren dock blivit allt mindre bilagor då de fått gå vika för Radio France, Tv och webbnyheter som sänds och blir lästa på ett mer teknologiskt sätt.

Befolkning & religion:

Frankrike har en befolkning på runt ca 65 miljoner människor och räknas därför till en av Europas mest folkfyllda stater.Sedan år 1905 har Frankrike en lagstiftning som skiljer på kyrka och stat och som erkänner religionsfriheten. Indelningen religiöst sätt i Frankrike ser ut som följande: 51 procent av befolkningen är romerska katoliker, 31 procent icke troende, 4 procent muslimer, 3 procent protestanter och 1 procent är troende judar.Varför uppdelningen ser ut som ovanstående och varför stört andel av befolkningen är romerska katoliker har att göra med religionskriget som utspelades på 1500-talet.konflikterna var under denna tid mellan de protestantiska hugenotterna och katolikerna.                                                                                               Konflikten rörde sig inte bara om en kamp om religionen utan var mer baserad på vilken grupp som skulle styra landet. Religionskampen slutade i seger för katolikerna. Freden skedde genom ediktet i Nantes 1598 i form av en kompromiss. Kompromissen gav inte bara protestanterna rätt att utöva sin tro i vissa delar av landet utan de gav även ansvar för försvaret i dessa områden.

Utbildning:

Alla barn mellan 6 och 16 års ålder har skolplikt i Frankrike. Efter 16 års ålder finns gymnasium som är frivilligt. Enligt landguiden går även de flesta på förskola innan den obligatoriska skolan och 2 av 3 ungdomar fortsätter även sina studier efter gymnasiet.

Ekonomi och näringsliv:

Frankrikes huvudstad Paris är ett av världens viktigaste affärs- och kulturcentrum. Som en av de mest betydelsefulla globala städer är Paris även ett viktigt teknologiskt, politiskt och konstnärligt centrum, samt ansedd som modets och matens huvudstad.                                                                                                            Under 1600-talet och 1700-talets upplysningstid hade fransk kultur en betydande ställning, och landet har även därefter behållit ett starkt inflytande.

Till Frankrike kommer de årligen mer än 75 miljoner turister, dessutom turistar Fransmänen själva mycket i sitt eget land vilket bidrar till att mycket pengar ständigt är i omlopp.

Frankrike är världens femte störta ekonomi.  Anledningen till varför landet lyckats så bra är för att de besitter en stor Industribas, omfattande jordbruk och en livlig tjänstesektor.( I Frankrike är nästan 3 av 4 anställda sysselsatta inom tjänstesektorn.) Infrastrukturen är mycket bra och utbildningen är hög i landet vilket i sin tur leder till välutbildad arbetskraft. Landet deltar även i den globala fria handeln.  Frankrike räknas till världens femte största varuexportör och den fjärde största tjänsteexportören. Detta är anledningen till varför landet ekonomi går så bra.

Frankrike är även medlemar i G8 vilket är en grupp består av åtta stora industrialiserade ekonomier (Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Ryssland, Storbritannien, Tyskland och USA).

 

Länkar:

http://www.ne.se/Frankrike

 http://sv.wikipedia.org/wiki/Frankrike#cite_note-4

http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Frankrike

http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Frankrike/Utbildning

 http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Frankrike/Aldre-Historia

http://www.ne.se/bl%C3%A4ddra/historia-religion-och-filosofi/historia/geografiskt-indelad-historia/europa-historia/frankrike-historia

http://www.ne.se/100-%C3%A5rskriget?i_h_word=100+%C3%A5riga+kriget

 hhttp://www.landguiden.se/Lander/Europa/Frankrike/Politiskt-Systemttp://www.landguiden.se/Lander/Europa/Frankrike/Religion

http://www.ne.se/franska-revolutionen 

http://sv.wikipedia.org/wiki/G8

 

 

 

 

 

 

 

 

USA hardfacts - Cornelia

Publicerad 2013-09-29 19:45:00 i USA,

Historia: Den européiska inblandningen i USA’s historia började på slutet av 1400-talet då Columbus i jakt på en snabbare väg till Indien av misstag råkade upptäcka Amerika[1]. Trots att han besökte kontinenten hela fyra gånger så gick det aldrig upp för honom att det inte var Indien han upptäckt, och med denna fasta övertygelse så namngavs ursprungsbefolkningen ”indianer”, vilka senare nästan utrotades i den hänsynslösa kolonisering som ägde rum i början av 1500-talet av framförallt Storbritannien. År 1776 blev Amerika självständigt, under namnet Förenta Staterna, från Storbritannien och upphovsmannen George Washington blev landets första president[2]. 1861 är även det ett viktigt årtal att nämna eftersom att det var då inbördeskriget mellan nord- och sydstaterna i USA bröt ut, som år 1865 ledde till sydstaternas kapitulation med avskaffandet av slaveri som följd. Det fyra år långa kriget gjorde att vapenteknik och krigsstrategi utvecklades som senare stärkte USA’s rykte som krigsmakt[3].

 

(Klicka på bilden för större format)

Politik: USA är en federal republik, som betyder att varje delstat har stor frihet vad det gäller b.la lagstiftning. Presidenten är både regeringschef och överbefälhavare[4] och för närvarande innehas posten av Barack Obama – landets första svarta president. Han representerar Demokraterna, som är ett av de två stora partierna, och kan sägas bedriva en liberal-konservativ politik. Det andra partiet heter Republikanerna och bedriver en konservativ politik[5]. USA har ett tvåkammarsystem som består av senaten och representanthuset. Dessa två utgör kongressen, som är den lagstiftande makten i USA. Presidenten är den verkställande makten och högsta domstolen är den dömande makten[6].

Ekonomi: USA anses fortfarande vara en av världens största ekonomier trots finanskraschen år 2008 som drabbade landet hårt. För närvarande håller man på att återhämta sig, men det går trögt och arbetslösheten är hög (närmare 10%). USA har alltid präglats av en fri handel med väldigt liten inblandning från statens håll, vilket gör att förslag från Obamas sida som att t.ex. höja skatterna för att stimulera ekonomin, tas emot negativt[7]. Servicesektorn står för största delen av landets BNP, följt av industrin och gruvdriften. Högteknologi är deras främsta export.

Socialt: Trots att USA är ett av världens rikaste länder så är klasskillnaderna markanta. Svarta och latinos är överrepresenterade bland den fattiga delen av befolkningen, och stor del av invånarna saknar socialt skyddsnät i form av bl.a sjukförsäkring. Immigrationen fortsätter att öka samtidigt som arbetslösheten stiger[8].

Religion: ”In god we trust” – är USA’s officiella motto, vilket är ganska talande med tanke på att bara ca 15% av landets invånare är icke-troende. Den i särklass största religionen i USA är kristendomen, och ungefär 51% av befolkningen är protestanter medan ca 24% är katoliker[9]. Att religionen har fått en så stor del i det Amerikanska samhället kan kanske förklaras med att när människor immigrerade så var utsikten till religionsfrihet en av de drivande orsakerna.



Gr8 Brittan

Publicerad 2013-09-29 14:33:00 i England,

Historia

Storbritanniens historia innehåller mycket krig och området har under tidernas förlopp varit en stark makt i världen. I början av 1700-talet bildade England, Skottland och Wales en union- Storbritannien. På 1800-talet blev även Irland en del av unionen. Det var i denna union som den industriella revolutionen fick fotfäste och landets ekonomi förbättrades enormt.

Kolonialiseringen tog sin början på 1800-talet och Storbritannien vidgade sitt imperium över flera kontinenter, här är en karta av världen under den tiden. 

 

 De rödmarkerade områdena är delar av Storbritanniens imperium.

 Detta imperium splittrades dock under tidigt 1900-tal när världskrig härjade, man började då avkolonialisera kontinenterna. England var även ett av de länder som byggde upp FN (förenta nationerna) efter andra världskrigets slut.

 Irland har under lång tid varit konfliktdrabbat, motsättningar mellan protestanter och katoliker och även politiska, sociala och ekonomiska konflikter gjorde att landet år 1922 delades. Den södra delen blev "Irland"- ett självständigt land, medan Nordirland fortsatte som en del av unionen. Nordirland styrdes av protestanter som diskriminerade den katolska befolkningen. På 60-talet krävde fredliga medborgare att alla individer skulle ha samma rättigheter även om de hade olika åsikter eller tro, detta skapade en enorm konflikt mellan de som ville ha ett enat Irland, och protestanterna som ville fortsätta vara en del av unionen. Mellan 1966 och 2008 dödades ungefär 3700 människor på grund av denna konflikt och till slut fick Nordirland år 1998 begränsat självstyre. Dock har det inte varit helt oproblematiskt i området efter det, men efter att en ny provinsregering tillsattes år 2007 har läget varit stabilt.

 

Dessa händelser är viktiga för hur landet ser ut idag och hur det påverkat världen. Konsekvenserna av kolonialismen är att ett flertal länder talar Engelska som modersmål, det blev även flera inbördeskrig och andra krissituationer efter avkolonialiseringen på grund av att länderna inte kunde hantera självständigheten efter att ha blivit kontrollerade i många år. 

 England var ju ett "vinnande" land i världskrigen, och de var som sagt även ett av länderna som skapade FN. Detta gör att de har vetorätt i FN:s säkerhetsråd och är även en av de 5 permanenta medlemmarna i rådet. Att de har vetorätt innebär att de kan bestämma huruvida ett ärende ska hanteras. Dessa 5 länder kan t.ex. lägga in ett veto om de inte vill att FN ska gå in i ett land. Ett exempel på detta är just nu hur Ryssland lagt in sin vetorätt kring Syrien. 

Ekonomi

 Den industriella revolutionen var startskottet för en av världens största ekonomier. Storbritannien är idag en av grundarna till organisationen G8. Detta står för "Group of 8" och består av Kanada, Frankrike, Italien, Tyskland, Japan, Ryssland, Storbritannien och USA- världens rikaste länder. Dessa samlas en gång om året där de diskuterar politiska och ekonomiska frågeställningar. 

 1% av Storbritanniens befolkning arbetar med ett högt avancerat jordbruk, som producerar hela 60% av det landet behöver i jordbruksväg. Landet var som sagt ett av de ledande i världen när det gällde industri, men idag är det framförallt oljeindustri som fortgår, även om man måste importera oljan. Under senare år har även turism, försäkringsbolag och finansbolag tagit över marknaden.

 London är en viktig stad för världens ekonomi och här sker fler finansiella transaktioner än i någon annan stad. Därför blev landet hårt drabbat av den globala finanskrisen 2008-2009 och återhämtar sig än idag från denna.

Politik

England är en monarki och även känt för sitt kungahus, många skandaler och annat har under åren skakat om landet. Dock är kungafamiljen, precis som i Sverige, mer en turistattraktion än något annat, familjen har inte mer politiska rättigheter än vanliga medborgare. Den verkliga makten sitter hos stadsministern David Cameron och parlamentet. Landet har ett av världens äldsta parlament och idag domineras politiken av arbetarpartiet Labour och det konservativa partiet Tory. Sedan finns det flera småpartiet som har platser i parlamentet. 

Landet har stort inflytande i nationell politik, dels är de ju en av de 5 permanenta partierna i FN:s säkerhets råd, och även ett av länderna i G8. De har även en betydande plats i EU (europeiska unionen) och NATO (North Atlantic Treaty Organization, en försvars allians). Detta ger, som ni antagligen förstår, landet stort inflytande kring världsliga frågor. 

Socialt

Kolonialismen har bidragit till att landet blivit mångkulturellt genom att invandrare kommer från de forna kolonierna. Arbetslösheten i Storbritannien är låg (även om den höjts på senare år efter börskraschen) och levnadsstandarden är en av världens högsta. Dock präglas landet av tydliga klasskillnader och segregation. Det förstnämnda beror till stor del av när och hur landet industrialiserades. Arbetarklassen växte under denna tid fram och fackföreningar bildades, trade unions. Dessa utgick från de skickligaste arbetarna och hantverkarna. Först senare kom de icke utbildades fackföreningar, the general unions. Dessa finns kvar än idag. Fackföreningarnas roll blev sedan mindre och när landet drastiskt förändrades på 1970 talet blev en stor grupp, framförallt lågutbildade, arbetslösa. Och detta sitter kvar än idag, det är en stor del i att klassamhället ser ut som det gör. 

http://www.ne.se/bl%C3%A4ddra/historia-religion-och-filosofi/historia/geografiskt-indelad-historia/europa-historia/brittiska-%C3%B6arna-historia/england-historia

Religion

 Som jag skrivit tidigare om Nordirland konflikten har religionen i Storbritannien spelat stor roll- konflikter och stridigheter som orsakats av olika tro. Det finns många olika religioner och samfund i Storbritannien, vilket inte är märkvärdigt med tanke på att landet är väldigt mångkulturellt. I unionen finns det två nationella kyrkor, den anglikanska Church of England och den presbyterianska Church of Scotland. Precis som i många andra västerländska länder har dock Storbritannien blivit allt mer sekulariserat under de senaste decennierna.

 http://www.ne.se/bl%C3%A4ddra/historia-religion-och-filosofi/historia/geografiskt-indelad-historia/europa-historia/brittiska-%C3%B6arna-historia/england-historia

http://www.globalis.se/Laender/Storbritannien

http://www.sakerhetspolitik.se/Globala-sidor/Ordlista/V/Veto/

http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Nordirland

http://sv.wikipedia.org/wiki/Irlands_historia

http://www.globalis.se/Laender/Grupperingar-av

http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Storbritannien/Religion

Belgien - "Hardfact" Av: Amanda

Publicerad 2013-09-28 23:27:49 i Belgien,

 
 

Belgien är ett land placerat i centrala Europa med 11,1 miljoner invånare år 2012, enligt NE. [1] Landet är uppdelat i tre regioner; Flandern i norr, Vallionen i syd samt huvudstaden Bryssel som räknas som en egen region. I Flandern talas flamländska (ett annat namn för nederländska), i Vallonien talas franska och i Bryssel talas både franska och flamländska. Det finns även en liten procentuell andel som bor i östra Vallonien som talar tyska. Tyskan räknas därför som Belgiens tredje officiella språk.  

 

De två folkgrupperna i landet kallas för flamländare och valloner och mellan dessa finns en splittring sedan dess att Belgien blev ett land år 1830. Från början var franska det enda officiella språket i Belgien. Det var endast de fransktalande som kunde nå höga positioner och ställningar i samhället. Detta har grundat den konflikt som pågår mellan de två grupperna än idag. Flamländerna anslöt sig under 1800-talet till den språkliga utvecklingen i Nederländerna och började kräva att deras språk skulle användas i Flanderns rättsystem, undervisning och förvaltning. År 1898 blev flamländskan jämställd med franskan som språk.

Språkgränsen i landet är exakt densamma idag som den har varit under hela landets historia. [2] [3]

Splittringen och språkgränsen genomsyrar hela landet i allt från utbildning till politik och massmedia.

Politiskt system: Belgien är en monarki med ett parlamentariskt styrelseskick och är sedan 1993 en federal stat bestående av ovannämnda tre regioner samt tre språkgemenskaper; franska, flamländska och tyska.[4] Enligt NE så är det dock fyra språkgemenskaper då de räknar det tvåspråkiga Bryssel som en egen språkgemenskap. [5] Landguiden klassar dock de fyra som språkområden och inte språkgemenskaper. Språkgemenskaperna och regionerna överlappar till största del varandra och när det gäller Flandern så är de identiska.

Denna konstruktion och splittringen i landet gör det svårt att bilda majoritetsregeringar. [6] På senare tid har det blivit ännu svårare tack vare att motsättningarna har ökat och lett till att språk- eller religionstillhörigheten har blivit viktigare än den ideologiska tillhörigheten. Konflikten har skapat större plats för nationalistiska partier så som N-VA (nya flamländska alliansen), ett parti som vill att Flandern ska bli självständigt. [7]

Språkgemenskaperna och regionerna har stor egen makt. De federala organen sköter nu framförallt utrikes-, social-, finans- och rättspolitik såväl som rikets säkerhet,[8] resten sköts av regionerna respektive språkgemenskaperna.

Inom politiken märks landets splittring extra tydligt då alla partier är representerade i dubbel upplaga med både en flamländsk variant och en franskspråkig.

Alla medborgare över 18 år har inte bara en rättighet att rösta utan en skyldighet. Avstår du från att rösta riskerar du böter.

Monarken som är statschef utser regeringsbildare, har rätt att upplösa parlamentet samt utser samtliga av Belgiens domare på livstid. Trots detta sägs monarken ha begränsade befogenheter. Monarkerna ska stå över politiken och vara en enande symbol för landet. Kronan ärvs till den förstfödde, oavsett kön. [9]

Utbildning: Undervisningen sker på regionens hemspråk. Det är endast boende i Bryssel som har rätt att välja skolspråk. Avgiftsfri utbildning erbjuds från 2,5 års ålder men det råder skolplikt mellan 6-18 års ålder. 99 % av befolkningen är läs- och skrivkunniga. Om du har en godkänd gymnasieutbildning har du rätt att fortsätta studera på valfri högskola även om vissa utbildningar, ex. läkare, kräver ett inträdesprov. [10]

Massmedia: Tack vare språkuppdelningen finns ingen rikstäckande TV eller tidning med allmän spridning. Censur är enligt författningen förbjudet [11] och enligt landguiden respekteras pressfriheten väl. [12]

Religion: Belgien är generellt inte ett särskilt religiöst land: nästan tredjedel av invånarna säger sig vara icke-religiösa. Trots detta är ca ¾ av invånarna katoliker, även om de inte utövar sin religion speciellt mycket. Enligt Landguiden är Islam den näst-största religionen i landet, delvis som en följd av invandringen från Turkiet och Marocko. Toleransen är ganska hög för olika religioner men på sista tiden har muslimer blivit mer utsatta. [13] Enligt NE är dock protestantismen den näst största religionen. Det finns ingen fastställd statsreligion. [14]

Näringsliv: Belgien livnär sig på en mångsidig industri, tjänstesektorn och utrikeshandel. Läget i centrala Europa ger många fördelar gällande transportmöjligheter och många multinationella företag och bolag har valt att placera sig i Belgien. Även det faktum att FN och Nato har placerat sig i Belgien bidrar positivt då de drar till sig människor. Detta har framförallt gynnat redan rika Flandern samt Bryssel.

Ekonomin ojämnt fördelad. Flandern är sedan andra världskriget den rikare delen av Belgien och har en modern tillverkningsindustri samt Europas näst största hamn. Vallonien däremot, som tidigare var den rikare delen av Belgien, har stött på svåra motgångar tack vare att kol- och stålindustrin, som regionen livnärt sig på, numera är krisbranscher. De är därför beroende av ekonomiskt stöd från EU och statskassan. Detta har även lett till en ökad arbetslöshet. [15] [16] [17] Den ojämnt fördelade ekonomin är en av anledningarna till att Flandern vill ha självstyre medan Vallonien vill hålla landet enat. [18]

Sociala förhållanden: Homosexuella har rätt att gifta sig och adoptera gemensamma barn.

Änkor, handikappade och pensionärer har gratis sjukvård. De har ett omfattande socialförsäkringssystem där ålders- och änkepension, sjuk-, föräldra- och arbetslöshetsförsäkring, semesterersättning samt försäkring vid arbetsolycksfall och yrkesskador ingår. Systemet finansieras till 25 % av staten, 25 % av de anställda samt 50 % av arbetsgivarna. [19] [20]



Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela